Val av gravplats i Lomma med omnejd

Information om lagstadgad rätt till en gravplats & val av gravplats i Lomma med omnejd

På denna sida hittar du hjälp, vägledning och information om rätt till en gravplats & val av gravplats i Lomma med omnejd, inklusive: Lomma, Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Staffanstorp, Bjärred, Löddeköpinge, Burlöv, m fl. Här finns information om lagstadgad rätt till en gravplats (gravrätt), traditionell gravplats, men även om minneslund, asklund (askgravlund), askspridning till havs (eller annan plats än på en kyrkogård), mm.

 

Val av gravplats

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en gravplats. Oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte så betalar man ändå en Begravningsavgift. I Begravningsavgiften ingår bland annat begravningsplats.

Rätten till en gravplats kallas i Sverige för gravrätt. Denna gravrätt är giltig i 25 år.

Om det är flera som gravsatts i samma grav, räknar man år från det att den sista gravsättningen gjordes.

 När 25 år har gått finns möjlighet att förlänga gravrätten ytterligare. Gör man inte denna förlängningen äger ansvarig huvudman (dvs kyrkoförvaltningen) i regel rätt att använda graven till nya gravsättningar. Endast den som har nära släktskap till den anhöriga, eller på annat sätt var närstående, har rätt att vara gravrättsinnehavare.

Vissa kyrkogårdar och områden kan ha speciella regler t ex att man måste ha varit bosatt i församlingen ett visst antal år – detta vet vi på begravningsbyrån.

Olika sätt att gravsättas kan finnas inom samma kyrkogård.

Traditionell gravplats för kista eller urna med gravsten som tydligt utmärker gravplatsen. Se exempel på hur gravstenen kan utformas hos GRF Gravstenar. Se också vårt sortiment av kistor och urnor.

Minneslund (anonymt begravningssätt) – vilket innebär att gravsättningen sker inom ett område eller kvarter på en kyrkogård utan att anhöriga får närvara eller veta exakt var inom detta området som askan finns gravsatt. Oftast går det ej heller för anhöriga att gravsättas bredvid tidigare gravsatta.

Asklund eller Askgravlund. Här gäller olika regler för olika kyrkogårdar. Kontakta oss gärna för mer information.

Askspriding till havs eller annan plats än på en kyrkogård kräver speciellt tillstånd. Läs gärna mer här: Askspridning efter avliden i Lomma med omnejd.

Skall ny gravplats utses hjälper vi er att få kontakt med rätt person på aktuell kyrkogård.

Axelssons Begravningsbyrå Lomma - SBF logga

Vi är auktoriserade av Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF).

Getingevägen 1 - Huvudkontor
222 19 Lund
Vxl. 046-211 20 50
info@axelssons.se

Kajgatan 12 - Filial
234 40 Lomma
Tel. 040-41 40 80
lomma@axelssons.se

Juridisk Avdelning
222 19 Lund
Vxl. 046-211 20 50
juridik@axelssons.se

 

Öppettider

Helgfria vardagar

09.00 - 17.00

Öppettider

Helgfri Måndag-Torsdag

09.00 - 15.00

Öppettider

Helgfria vardagar

09.00 - 17.00

 


Google Recensioner
4.8
142 recensioner
×
js_loader